στατιστικά

• Άγνωστο's avatar

Καλημέρα σας. Πρόσφατα παρατήρησα πως άλλαξαν λίγο το πρόγραμμα των στατιστικών. Τώρα γράφει αναλυτικά πόσες επισκέψεις έχω την ημέρα και πόσους επισκέπτες. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός; Δηλαδή, ποιά η διαφορά ανάμεσα στους επισκέπτες και στις επισκέψεις;

Το Ιστολόγιο που χρειάζομαι βοήθεια είναι: (ορατό μόνο σε συνδεδεμένους Χρήστες)

• Άγνωστο's avatar

Ελληνικά ακούγεται σχεδόν παράλογο. Αγγλικά είναι κάπως καλύτερα: visitors και views.
    View σημαίνει επίσκεψη σε συγκεκριμένη σελίδα. Αν πχ βρεθώ στην αρχική σελίδα του blog σου, μετά επιλέξω μια κατηγορία από την πλευρική στήλη, και μετά πατήσω για να δω ένα από τα top posts, θα έχεις έναν visitor αλλά τρία views.

Γενικά τα στατιστικά της WP δεν είναι να τα πολυεμπιστεύεσαι παρά μόνον ως χοντρική ένδειξη, γιατί έχουν ατέλειες ή και σκόπιμες παραμορφώσεις. Για παράδειγμα, α) επίσκεψη από τον διαχειριστή του blog δεν μετριέται αν ο διαχειριστής είναι logged in αλλά μετριέται αν είναι logged out, β) (μια και έχεις ενεργοποιημένο το κόλπο που λέγεται infinite scrolling) αν βρεθώ στην αρχική σελίδα του blog σου και πάω κάτω-κάτω, φορτώνεται αυτόματα η επόμενη ομάδα άρθρων, και αυτό θα μετρήσει ως δεύτερο view παρότι εγώ μπορεί να μην ήθελα να δω άλλα άρθρα.

• Άγνωστο's avatar

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δηλαδή, αν π.χ. έχω 20 άρθρα και μπει ένας επισκέπτης και τα διαβάσει και τα 20 τότε θα δείχνει 20 hits; Και μόνο αν μπω μέσα στα statistics θα δω αναλυτικά. 20 επισκέψεις και 1 επισκέπτης. Κατάλαβα σωστά; Με λίγα λόγια πως μπορώ να υπολογίζω πόσοι άνθρωποι έχουν επισκεφτεί το blog μου; Υπάρχει τρόπος; Όπως καταλαβαίνετε, αισθάνεσαι ωραία όταν βλέπεις πως υπάρχει ανταπόκριση σ’ αυτό που κάνεις. Αλλιώς δεν υπάρχει κέρδος. Όπως βλέπετε δεν έχω διαφημήσεις. Απλά ένοιωθα όμορφα όταν έβλεπα πως έχω π.χ. 800 hits και νόμιζα πως είχαν μπει 800 άνθρωποι. Τώρα λίγο απογοητέυτικα, αλλά θα ήθελα τουλάχιστον να μου πειτε αν υπάρχει τρόπος να βλέπω τον πραγματικό αριθμό ανθρώπων ή έστω στο περίπου. Δηλαδή, έχω τώρα 990 hits. Οι άνθρωποι που το έχουν διαβάσει είναι το μισό;

• Άγνωστο's avatar

1) Όπως κατάλαβες, τα «hits» που ανέκαθεν έδειχνε το Stats widget είναι τα views, όχι οι visitors.
    2) Όπως επίσης αντιλαμβάνεσαι, «μπει» και «διαβάσει» δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εγώ πχ μπήκα πριν για να ελέγξω πώς έχεις στημένο το blog σου, και πάτησα διάφορα (άρα θα μετρήσω ως ένας visitor και κάποια hits/views), αλλά δεν διάβασα κανένα άρθρο.
    3) Αν μπει ένας επισκέπτης και διαβάσει 20 άρθρα σου, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα 20 hits: εξαρτάται από το πώς είδε τα άρθρα αυτά. Νέο hit/view σημαίνει νέα σελίδα στον browser. Αν βρεθώ στην αρχική σελίδα σου και διαβάσω 20 άρθρα κάνοντας scrolling down, θα έχεις δύο hits/views (ένα για τα 15 που έχεις ορίσει να δείχνει η σελίδα και ένα για τα υπόλοιπα που θα φορτωθούν όταν φτάσω κάτω-κάτω). Αν βρεθώ μέσω ενός συνδέσμου σε ένα άρθρο, και μετά πατήσω το σύνδεσμο για να δω το προηγούμενο άρθρο, και συνεχίσω έτσι μέχρι να δω 20 άρθρα, τότε θα είναι 20 hits/views.
    4) «Δηλαδή, έχω τώρα 990 hits. Οι άνθρωποι που το έχουν διαβάσει είναι το μισό;» Δεν υπάρχει συγκεκριμένη και σταθερή αντιστοιχία: μπορεί να μπει κάποιος, να διαβάσει ένα ή κανένα άρθρο και να φύγει (1 visitor 1 view), ή να μπει και να κάνει 40 κλικ σε διάφορους συνδέσμους (1 visitor 41 views). Τον περίπου πραγματικό αριθμό ανθρώπων τον βλέπεις από δω και πέρα, από τη στιγμή που η WP προσέθεσε το «visitors».

• Άγνωστο's avatar

Για να έχεις κάπως ρεαλιστικότερη εικόνα, θα συνιστούσα να πας στο Settings > Reading, να απενεργοποιήσεις το αυτόματο infinite scrolling, και να ορίσεις πολύ μικρότερο αριθμό άρθρων ανά σελίδα. Μπορείς επίσης να δείχνεις μόνο την αρχή κάθε άρθρου στην κύρια σελίδα, χρησιμοποιώντας το read-more tag:
    http://en.support.wordpress.com/splitting-content/more-tag/
    Έτσι όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να διαβάσει ένα άρθρο θα πρέπει να πατήσει αυτόν τον σύνδεσμο για να το διαβάσει ολόκληρο.

• Άγνωστο's avatar

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα προσπαθήσω να το κάνω.

• Το θέμα ‘στατιστικά’ είναι κλειστό για νέες απαντήσεις.